Meillä juhlitaan Joulua. Syy juhlaan on Jeesuksen, Vapahtajamme, syntymä.
Minä tiedän se, että Joululla on pakanalliset perusteet ja Jeesus ei syntynyt juuri Jouluna, vaikka toisaalta, olenpa kuullut sellaistakin, että olisi sittenkin syntynyt juuri 25.12.

Mutta oli kuinka oli, meille Joulu on juurikin Jeesuksen syntymäjuhla. Samalla se on valon juhla, niinkuin se oli joskus muinoin pakanasuomalaisille.
Alkaahan päivä jälleen pidetä lyhyen päivän jälkeen. Jeesuksestakin puhutaan valon tuojana pimeyteen.

Mielestäni nämä kaksi sopivat yhteen aivan hyvin, minulle on oikeasti ihan sama, millä perusteella Joulua on joskus vietetty, juhlapäivienkin traditiot ja syyt muuttuvat ja vaihtuvat ajan oloon.

Sen lisäksi, että Joulu on Jeesuksen syntymäjuhla ja valon juhla, on se myös rauhoittumisen aikaa. Perheen kanssa yhteistä ruokaa, perinteisiä suomalaisia jouluasioita. Meidän ruokapöytään kuuluvat perinteiset suomalaiset jouluruoat. Joulu on siis myös perinteiden siirtämistä jälkipolville. Minusta nekin ovat tärkeitä asioita.

Minä en pidä kaupallisesta Joulusta. Joulumielen saa halvallakin. Minulle siihen tarvitaan kynttilöitä, joululeivonnaiset, jouluruokien teko, pimeys, yhdessä olo. Jouluna pääasiassa eivät ole lahjat, vaikka niitäkin annetaan toisillemme, koska lahjoja on kiva antaa ja saada. Pääosassa on yhdessä olo, rauhoittuminen, rentoutuminen.

Joulukuusi, niin pakanallisena kin sitä pidetäänkin, kuuluu meille myös. Se on Joulun symboli, meille. En tiedä mitä se on alunperin tarkoittanut, mutta meille se tuon Joulun, hämyisän valon, kun ulkona on jo pimeää. Yö tai ilta ei tunnu niin pimeälle, kun on joulukuusen kynttilät.

Rauhallista ja siunattua Joulua siis ihan jokaiselle, juhlitpa sitä miten ja mistä syystä tahansa!